Ondernemend Lelystad viert 5 jaar maatschappelijke impact tijdens het jaarlijkse Sponsordiner van de Lelystadse Uitdaging.

De 5e editie van het Lelystad Sponsordiner, dat afgelopen donderdag plaats vond bij Boerkok, was opnieuw een groot succes. Dit jaar was het een extra feestelijke editie omdat de Lelystadse Uitdaging 5 jaar bestaat. Meer dan 100 ondernemers vierden 5 jaar maatschappelijke impact voor Lelystad tijdens het verrassende diner dat volledig in teken stond van de nieuwe natuur.

Jubileumjaar voor Lelystadse Uitdaging
Tijdens de extra feestelijke editie van hét maatschappelijke Lelystad Sponsordiner werd het jubileum gevierd, samen met betrokken ondernemers die het werk van de Lelystadse Uitdaging mogelijk maken. In vijf jaar tijd zijn ruim 1000 matches gemaakt met een maatschappelijke waarde van €900.000: maatschappelijke impact, saamhorigheid en verbinding voor Lelystad die ertoe doet. Inmiddels zijn meer dan 80 stichtingen en verenigingen verder geholpen en zetten ruim 80 bedrijven zich in om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Simone Veldt, manager van de Lelystadse Uitdaging: ‘Ik ben er ontzettend trots op dat onze stichting, dankzij de inzet van geweldige vrijsannwilligers en bevlogen ondernemers, uitgegroeid is tot een succesvolle stichting die Lelystad verder helpt. Het is een unieke vorm van maatschappelijke betrokkenheid. Door samen te werken worden er dingen gerealiseerd die daarvoor niet mogelijk leken.’

Het eetbare landschap – eten van de nieuwe natuur
Het diner vond plaats bij Boerkok, een unieke locatie omgeven door akkers. Ondernemers die zich hard maken voor onze stad proefden de smaken die Lelystad te bieden heeft van onder andere de Lelystadse Boer. Ieder gerecht vertelde een maatschappelijk verhaal en werd met passie bereid door creatieve Lelystadse chef-koks. De koks kookten samen met de leerlingen van het Praktijkonderwijs de Steiger, cliënten van Werkbedrijf Lelystad en gedetineerden van de PI Lelystad. Zij leren zo de fijne kneepjes van het vak kennen van onze lokale chef-koks die hun vakmanschap geheel belangeloos inzetten voor anderhalve dag. ‘Het jaarlijkse sponsordiner is het toonbeeld van verbinding in onze stad. Dit hartverwarmende initiatief is 5 jaar geleden bij Werkbedrijf Lelystad begonnen en biedt werknemers en leerlingen van het praktijkonderwijs een ultieme praktijkervaring.’ Onno Vermooten, directeur Werkbedrijf.

Waste to succes – samen eten verbindt
Nieuwkomers dit jaar waren Waste to Succes en Laymous. Waste to Success gaat voedselverspilling tegen en inspireerde met een eerlijk, lokaal gerecht. De gasten ervaarden hoe lekker gered voedsel kan zijn. Chef-kok Bilal Bouazzi van Laymous liet de gasten kennismaken met de moderne Arabische keuken en beet de spits af met de spitskool van de Lelystadse boer. Er ontstond een unieke samenwerking tussen de chef’s. Chef-koks Gerhard Flantua en Jacco van der Stel coördineerden het volledig vegetarische menu en zetten een memorabel diner neer. Gerhard Flantua, Boerkok: ‘We hebben onszelf weer overtroffen. Met een bijzondere combinatie van chefs en uitdagende gerechten. Een docent van het MBO College Lelystad vertelde: ik straalde van mijn tenen tot mijn kruin. Dat is toch prachtig!’ De avond werd afgesloten met ‘Peertjestaart met Lik van Petoet’, een uniek dessert gemaakt door gedetineerden van PI Lelystad onder begeleiding van Tessa van den Brink van Hof van Lelystad. Met daarbij een heerlijke kop koffie van de Man met de Baard. De avond en de voorbereidingen werden vastgelegd door Patricia Pietersen Photography.

Studenten en ondernemers samen aan tafel
Uniek dit jaar was dat een aantal studenten van MBO-college Lelystad aan tafel schoven om kennis te maken met ondernemers en te netwerken. Er ontstonden mooie verbindingen en ontmoetingen. De leraren van het MBO-college en directeur Ben Vermeer bedienden samen met de jongeren van Challenge Up/Welzijn Lelystad en de medewerkers van Concern voor Werk met veel passie en plezier de gasten. Een verrijking van hun werkervaring én zij komen in contact met toekomstige werkgevers. Afgelopen jaren heeft de samenwerking tot veel bijzondere ontmoetingen geleid en een aantal banen opgeleverd.

De opbrengst van het Sponsordiner maakt de sociale activiteiten van de Lelystadse Uitdaging mogelijk.

>> Bekijk hier de foto’s
>> Reportage Omroep Flevoland

Scroll naar boven