Laatste Pluk levert 330.000 Flevolandse appels op voor de voedselbanken en sociale initiatieven in Lelystad

27 oktober 2022

De Groente- & Fruitbrigade heeft met ondersteuning van de Lelystadse en Harderwijkse Uitdaging in totaal zo’n 66.000 kilo appels geplukt op drie zaterdagen in Flevoland. De oogst is bestemd voor de voedselbanken en sociale initiatieven in Lelystad en Harderwijk. Er werd door ruim 400 vrijwilligers geplukt bij zeven Flevolandse telers.

“Echt een gigantisch resultaat om trots op te zijn”, vertelt Simone Veldt, manager van de Lelystadse Uitdaging die de organisatie van de laatste plukdag ondersteunde. “Op zaterdag 8 oktober was de laatste plukdag en hebben we nog ruim 11.000 kilo appels geplukt bij Huijsmans in Dronten. Dat zijn ongeveer 55.000 appels.” Bij deze fruitteler staken die dag zo’n 60 vrijwilligers de handen uit de mouwen. “Het was een hele mooie diverse groep. Het plukken zorgt ook voor verbinding en nieuwe ontmoetingen”, stelt Veldt. Er werd onder andere geplukt door trainees van de KMM-groep, het Leger des Heils, de fractie van de ChristenUnie, de Rotary Lelystad, Univé, Rabobank, vrijwilligers uit het bedrijfsleven en inwoners uit de omgeving.

 
Enthousiaste vrijwilligers plukken appels voor de voedselbanken.

Gezonde inhoud voedselpakketten
Tijdens de gehele plukactie in Flevoland zijn in totaal zo’n 66.000 kilo appels geplukt.. De oogst is bedoeld voor de voedselbanken en sociale initiatieven in Lelystad. Voor de voedselbanken is het wekelijks een hele puzzel om een gezond voedselpakket klaar te zetten voor de klant.. Vaak krijgt een voedselbank overschotten van supermarkten, waar producten bij zitten die niet tot de schijf van vijf behoren. Vers groente en fruit is te vinden bij de bron: de teler. Zo ontstond vorig jaar bij de voedselbank in Dronten het idee om appels te gaan plukken met vrijwilligers. Appels die anders blijven hangen vanwege een verkeerde kleur of afmeting. Dat is verspilling van goed en vers fruit. Dankzij de deelnemende telers en de hulp van vele tientallen vrijwillige plukkers kunnen de voedselbanken de komende tijd worden voorzien van vers en goed fruit.

Deelnemende fruitteler Martin van Appels en Meer doet voor het tweede jaar mee. Martin: “Voor ons is het telen van appels vooral een hobby en omdat steeds meer mensen afhankelijk zijn van de voedselbank heb  ik dit jaar graag mijn hele oogst beschikbaar gesteld. Hoe mooi is het dat je oogst goed terecht komt! De saamhorigheid die zo’n dag met zich meebrengt is ook heel waardevol. Vrijwilligers van alle rangen en standen plukken mee, na een dag ontstaan er zelfs vriendschappen. Dat is toch geweldig.”

 
Fotograaf: Patricia Pietersen

Vele handen maken licht werk
Via de Lelystadse Uitdaging is het bedrijfsleven betrokken. Met dank aan o.a. het Univé Buurtfonds zijn vrijwilligers aangehaakt en is er koffie, thee en een lekkere lunch geregeld tijdens de plukdagen. Het bedrijfsleven (Concern voor Werk, Praktijkonderwijs de Steiger, Patricia Pietersen Photography, Hajé Hotels & Restaurants, Hertstel Vitaal) regelden o.a. kruiwagens, vervoer en de mooie foto’s als herinnering. Daarnaast zorgden zij ervoor  dat het project De Laatste Pluk zo breed mogelijk onder de aandacht werd gebracht.

Barbara Tusveld, van Rotary Lelystad, deed mee aan de zogeheten Laatste Pluk. “Het is ontzettend leuk om te doen en als Rotary zetten wij ons graag in voor een ander. In dit geval door gewoon heel praktisch de handen uit de mouwen te steken. In drie uur tijd heb ik samen met mijn man 500 kilo appels geplukt. Daar maken we heel veel gezinnen in Lelystad blij mee.” zegt ze enthousiast.

Deel het bericht:
"Laatste Pluk levert 330.000 Flevolandse appels op voor de voedselbanken en sociale initiatieven in Lelystad"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoek

Het laatste nieuws

Kerstpakketten actie 2023

Ook dit jaar zet de Lelystadse Uitdaging zich weer in voor minimagezinnen in Lelystad met onze speciale kerstpakkettenactie. In Lelystad

De Laatste Pluk

Vorige week vrijdag vond de eerste plukdag voor de landelijke actie ‘De Laatste Pluk’ van de Nederlandse Uitdaging in Flevoland

Scroll naar boven