Eerste plukzaterdag levert 18.500 kilo appels op

30 september 2022

Op zaterdag 24 september trotseerden 100 vrijwilligers de regen om de laatste appels van het seizoen te plukken. Bij twee fruittelers in Zeewolde en Dronten verzamelden zij vele kratten appels die verdeeld worden onder verschillende Voedselbanken, zodat die hun klanten meer fruit kunnen aanbieden.

Barbara Tusveld, van de Rotary Lelystad, deed mee met aan de zogeheten Laatste Pluk. “Het is ontzettend leuk om te doen en als Rotary zetten wij ons graag in voor een ander. In dit geval door gewoon heel praktisch de handen uit de mouwen te steken. In drie uur tijd heb ik samen met mijn man 500 kilo appels geplukt. Daar maken we heel veel gezinnen in Lelystad blij mee. Meerdere van onze leden komen op de andere zaterdagen van oktober ook nog helpen.” zegt ze enthousiast.

Vele handen maken licht werk
Coördinator Arie Burggraaf van de Groente & Fruitbrigade laat weten dat de dag een succes is. “Het gaat erg rap. Soms kunnen we het niet eens bijhouden om lege kratjes op tijd aan te leveren bij de plukkers. We hebben in een uurtje al 48 kratten vol gekregen.” De vrijwilligers verzamelden uiteindelijk in totaal 18.500 kilo appels op deze eerste van vier plukdagen. “Dat is toch geweldig!”

De organisatie van De Laatste Pluk wordt ondersteund door Simone Veldt (Lelystadse Uitdaging) en Esther Rozeboom (Harderwijkse Uitdaging). Met dank aan het Univé Buurtfonds, Van Drunen Installatiegroep zijn vrijwilligers aangehaakt en is er koffie, thee en een lekkere lunch geregeld. Het bedrijfsleven (Concern voor Werk, Praktijkonderwijs de Steiger, Patricia Pietersen fotografie, Hajé Hotels & Restaurants, Hertstel Vitaal) is uitgedaagd voor het regelen van o.a. kruiwagens en vervoer, Daarnaast zijn ze gevraagd er met elkaar voor te zorgen dat het project De Laatste Pluk zo breed mogelijk bekendgemaakt wordt.

 

Goed voor de appelboom
Ook voor de deelnemende fruittelers is De Laatste Pluk een interessant concept. Doordat de appels geoogst worden, gaat de energie terug naar de groei van de boom in plaats van naar de groei van het fruit. Voor een gezonde boomgaard is het dus belangrijk dat al het fruit geplukt wordt. Deelnemende fruitteler Martin van Appels en Meer doet voor het 2e jaar mee. “Voor ons is het vooral een hobby en omdat steeds meer mensen afhankelijk zijn van de voedselbank stel ik dit jaar graag mijn hele oogst beschikbaar. Hoe mooi is het dat je oogst goed terecht komt! De saamhorigheid die zo’n dag met zich meebrengt is ook heel waardevol. Vrijwilligers van alle rangen en standen plukken mee, na een dag ontstaan er zelfs vriendschappen. Dat is toch geweldig”.

Op drie zaterdagen in oktober wordt er weer geplukt. Voor bedrijven is dit een uitgelezen kans om eenvoudig wat positiefs bij te dragen aan de lokale Voedselbank.

Heb jij interesse om met een team te komen plukken, een keer de lunch, koffie of thee te regelen? Neem dan contact op met:

Agenda

1 oktober
Minnaard Fruit, Ottolanderlaan 4, Dronten
Fruitkwekerij Ham, Roodbeenweg 10, Dronten
Maatschap Van Kampen, Bloesemlaan 23, Zeewolde

8 oktober
Huijsmans, Boudewijnlaan 18, Dronten
‘t Fort Fruit, Sterappellaan 6, Zeewolde

15 oktober
Huijsmans, Boudewijnlaan 18, Dronten
Maatschap Dekker-Kets, Zeewolde

Zie hier alle foto’s gemaakt door Patricia Pietersen 

Deel het bericht:
"Eerste plukzaterdag levert 18.500 kilo appels op"
eenvoudig via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Zoek

Het laatste nieuws

Kerstpakketten actie 2023

Ook dit jaar zet de Lelystadse Uitdaging zich weer in voor minimagezinnen in Lelystad met onze speciale kerstpakkettenactie. In Lelystad

De Laatste Pluk

Vorige week vrijdag vond de eerste plukdag voor de landelijke actie ‘De Laatste Pluk’ van de Nederlandse Uitdaging in Flevoland

Scroll naar boven