Geachte medewerker van de Lelystadse Uitdaging,
Wij, medewerkers van de teams Challenge Up en Informele Zorg van Welzijn Lelystad hebben een hulpvraag voor starterspakketjes voor maatjescontacten met kinderen, jongeren en volwassenen.
Challenge UP
Challenge Up van Welzijn Lelystad is een project in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). In opdracht van het ministerie van VWS zijn in heel Nederland diverse projecten actief. Wij enthousiasmeren en stimuleren jongeren om maatschappelijk betrokken te zijn. Met Challenge Up ontdekken en ontwikkelen jongeren hun talenten, ontmoeten ze andere doelgroepen en doen ze iets voor een ander. De jongeren maken maatschappelijke impact in de stad door het verschil te maken. Ze ervaren hoe goed het voelt om maatschappelijk betrokken te zijn. Ze komen met Challenge Up in contact met maatschappelijke organisaties en door de samenwerking met de Lelystadse Uitdaging en Lelystad Akkoord komen ze ook in contact met het Lelystadse bedrijfsleven. Met Challenge Up doen jongeren tussen de 14 en 27 jaar iets voor een ander, de stad of b.v. het milieu. Ze verzorgen b.v. een high tea voor ouderen, sporten met mensen met een beperking, helpen bij Lelystadse events of zijn een maatje voor een jonge mantelzorger, kind, jongere of oudere. Dit laatste doen wij in samenwerking met Informele Zorg van Welzijn Lelystad. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten doelgroepen waarvoor de afdeling informele zorg maatjes in zet.
Jonge mantelzorgers
Dit zijn kinderen en jongeren (4 – 24 jaar) die opgroeien met een gezinslid met een chronische of psychische ziekte, beperking of verslaving. Deze kinderen en jongeren kunnen drie keer met zorgen te maken hebben: zorgen voor, zorgen maken om of zelf zorg te kort komen.
Voor deze kinderen en jongeren heeft Welzijn Lelystad een gewaardeerd aanbod, waaronder maatjescontacten. Dit houdt in, dat er een stagiaire of vrijwilliger wekelijks een dagdeel met een jonge mantelzorger op trekt. De vrijwilliger/stagiaire biedt de jonge mantelzorger de ruimte om zich te kunnen uiten over de thuissituatie, maar is er ook om samen leuke dingen te doen, zoals knutselen, spelletjes doen, samen op stap gaan bijvoorbeeld naar het belevenissenbos, samen een ijsje eten, etc… Het is echte individuele aandacht voor de jonge mantelzorger, die door de zorgsituatie thuis nogal eens op de tweede plaats komt.
Daarnaast is er ook een maatjescontact juist voor kinderen en jongeren die zelf een hulpvraag hebben. Bijvoorbeeld een jongere met een lichamelijke beperking, een kind met autisme, etc. Er wordt door de vrijwilliger/stagiaire tijdens het wekelijkse maatjescontact gezorgd voor een leuk moment, gezelligheid samen, maar daarnaast wordt er ook concreet gewerkt aan doelen. Bijvoorbeeld: zelfstandig een route naar school leren fietsen, etc.
Tenslotte zijn er de maatjescontacten met volwassen zorgvragers. Hierbij gaat er een vrijwilliger op bezoek bij iemand met bijvoorbeeld hersenletsel of juist samen even de deur uit om ergens in de stad een kopje koffie te drinken. Voor deze maatjescontacten hebben wij een wens, namelijk, dat wanneer een vrijwilliger/stagiaire start met een maatjescontact met een kind, jongere of volwassene, zij een starterspakket krijgen met daarin materialen die zij kunnen inzetten tijdens hun maatjescontact. Wij hebben voor dit pakket voor de verschillende leeftijdscategorieën al wat ideeën op papier gezet. Met dit starterspakket hebben de maatjes ‘een zorg minder’ en het helpt hen nog meer invulling geven aan het maatjescontact.
Wat onze wens / hulpvraag is: starterspakketten die uitgereikt worden aan jongeren en vrijwilligers die gaan starten met het maatjestraject. Het is dus de wens om dit pakket te gebruiken tijdens het contact met het maatje, of bijvoorbeeld leuke tegoedbonnen zodat de jongere en het maatje er even op uit kunnen. Wij hebben hiervoor al wat verschillende ideeën op papier gezet. Met dit starterspakket hebben de maatjes “een zorg minder” en helpt het hen invulling te geven aan het maatjescontact. We leggen deze vraag graag voor aan de Lelystadse Uitdaging omdat we denken bij jullie aan het goede adres te zijn.
Hulpvraag voor maatjesprojecten:
Wat we graag willen:
80 starterspakketten voor maatjes van jonge mantelzorgers, jonge en volwassen zorgvragers en jongeren en volwassenen die zich eenzaam voelen.
20 pakketten voor de doelgroep 4- 8 jaar
20 pakketten voor de doelgroep 8-12 jaar
40 pakketten voor de doelgroep 12 plus
Wat zouden we graag in de starterspakketjes willen hebben:
Ideeën voor de doelgroep van 4 – 8 jaar:
Knutselmaterialen, papier,
Stoepkrijt
Verf en kwast
“canvasdoek”
UNO junior variant
Stickers
Frisbee/springtouw
Voorleesboekje
Bal met pomp
Waardebon voor een activiteit (bijvoorbeeld tweede ijsje gratis, gratis toegangskaartje Balorig of 2e bioscoopkaartje gratis, o.i.d.)
Voor de doelgroep van 8 – 12 jaar:
Knutselmaterialen
Papier
Stickers
Verfmaterialen, kwasten e.d.
Het spel UNO
Bouwpakketje
Vragenkaartjes (kletspot kaarten) met gespreksonderwerpen.
frisbee
Petje
Canvasdoek
Waardebon voor een activiteit (bijvoorbeeld kortingsbon voor Jumpsquare o.i.d.)
Voor de doelgroep van 12 jaar en ouder:
Vragenkaartjes (kletspotkaarten) met gespreksonderwerpen
Pakje pickwick een kops thee, er zitten labeltjes aan de theezakjes met een vraag of stelling erop
Flyer met ideeën voor het doen van activiteiten
Het spel UNO
Papier/schrift
Frisbee/bal (met pomp)
Waardebonnen, bijvoorbeeld tweede ijsje gratis (billy’s), tweede tosti gratis (Tosti Club), Bakker Bart, tegoedbon om b.v. terrasje te pakken bij La Place, Le Journal of Grandcafé 0320
Volwassen kleurboek
Stabilo’s / potloden
Korting Jumpsquare
We hopen natuurlijk, dat u onze aanvraag (of een deel daarvan, we zijn blij met alles ) honoreert. Mocht u meer informatie willen hebben dan zijn wij uiteraard bereid deze aanvraag toe te lichten.
Namens Welzijn Lelystad,
Met vriendelijke groet,
Challenge up: Monique Bak en Youri Bottenberg
Informele zorg: Wouter Biesmans en Liesbeth Krouwel